Philips 3D toont prototype versie van Cinema 21:9

By  |  6 Comments

Op de IFA elektronicabeurs in Berlijn heeft Philips een prototype getoond van een 3D TV met hetzelfde aspectratio als de Cinema 21:9 tv. Om de 3D content op de beurs te tonen heeft Philips een experimentele blu-ray speler gedemonstreerd die 3d content weer kan geven.

Lees verder voor meer informatie, foto en video.

Philips-3D-displayPhilips heeft om dit prototype te laten zien een normale Cinema 21:9 HDTV aangepast door een filmlaag met miniscule polariserende lenzen toe te voegen aan de voorkant van het scherm. Ook is de firmware van de tv aangepast om de stereoscopische 3D beelden van de 3D blu-ray speler te kunnen tonen. Helaas is om de 3D beelden te kunnen tonen nog wel een ‘passieve 3D bril nodig. Philips claimt dat, ondanks deze miniscule polariserende laag, de 2D beelden zonder verlies van kwaliteit vertoond kunnen worden.

Momenteel heeft Philips nog geen concrete plannen om de 3D Cinema 21:9 uit te brengen, aangezien de markt daar momenteel nog niet rijp voor is. Dit heeft onder andere te maken met het slechte economische klimaat, maar ook door het huidige gebrek aan 3d-content. Volgens de Blu-ray Disc Association zullen de specificaties voor 3d-blu-ray voor het einde van het jaar bekendgemaakt worden.

Hoewel de gebruikte technologie van de 3D Cinema 21:9 er veelbelovend uitziet, vertelt Philips dat het nog twee andere 3d-tv-technologie├źn onderzoekt. Zo doet Philips momenteel ook onderzoek naar een 3d-tv-technologie waarbij gebruik wordt gemaakt van een snel lcd-paneel en een 3d-bril met active shutter-technologie, en denkt het bedrijf dat op de langere termijn een 3d-tv-technologie op basis van een filmlaag met lenticulaire lenzen kans van slagen heeft. Deze laatste optie heeft als groot voordeel dat de gebruiker geen speciale bril hoeft op te zetten om 3d-beelden te kunnen zien.

Philips denkt dat het nog zeker vijf jaar zal duren voordat 3d-tv’s doorbreken in de markt…

6 Comments

 1. Berry

  21 september 2009 at 5:47 pm

  Dit lijkt me wel zwaar vermoeiend voor de ogen met zo’n 3D Bril. Beter ontwikkelen ze de technologie waarvoor je geen bril nodig heb nog even door!

 2. Nero

  22 september 2009 at 4:41 am

  Dit is de toekomst (zonder bril dan)!

 3. Sander

  27 september 2009 at 11:55 am

  Net andersom, een 3D TV ZONDER bril is (met de huidige stand van techniek) pas vermoeiend voor je ogen.
  Een lenticulare plaat voor het scherm, die daar nog steeds voor gebruikt wordt, is hetzelfde als van de “ribbelfoto’s” die je ruim 40 jaar geleden al had als ansichtkaarten (het systeem is al veel ouder).
  De positie voor het scherm is zeer kritisch, en ik krijg er snel hoofdpijn van, in tegenstelling tot de moderne systemen met bril (mits de stereobeelden goed zijn uitgelijnd natuurlijk).

  Lenticulair is prima voor bijvoorbeeld een reclame display in een winkel als “eye catcher”, maar voor thuis zie ik liever een goed systeem met bril.

 4. Nieuwster Redactie

  27 september 2009 at 1:10 pm

  @ Sander: Klopt, maar je kan helaas niet van iedereen verwachten dat ze de hele tijd met een bril op naar de tv gaan kijken (en helemaal niet als mensen al een bril hebben). Ik hoop dat ze het systeem zonder bril dan ook nog verder door ontwikkelen, zonder dat het vermoeiend voor de ogen wordt.

 5. breakfield

  3 april 2010 at 7:19 pm

  ik wacht voor er een 3d monitor uitkomt en betaalbaar is acer heeft al vrij lang zo scherm maarniet in stock geen productie of te weinig productie ik haat het als ze zeggen ja er is een scherm uit dan denk je joepie ik ga het kopen ma dan moet je nog meer dan 3 maanden wachten vooraleer je het echt kan kopen ­čśł

 6. breakfield

  3 april 2010 at 7:21 pm

  als je er een koop dan moet je eerst testen dat je ogen dat kunnen zien 1 op 20 zien geen 3d op scherm
  en hoe groter de frequentie hoe minder lastig het is voor je ogen dus minimun 120 hz is aangeraden

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *