Nightvision in kleur

By  |  2 Comments

De Japanse ‘National Institute of Advanced Industrial Science and Technology (AIST)‘ heeft een beveiligingscamera ontwikkeld die beelden in kleur schiet, zelfs in pikkedonkere condities. De logisch genoemde Kleur Night Vision Camera is geproduceerd door Nanolux, onderdeel van AIST. Het systeem maakt gebruik van infrarood om de rode, blauwe en groene kleuren van objecten te reproduceren.

night vision camera kleur

Zoals in de video hieronder te zien is, is de kwaliteit nog niet heel erg goed, maar wel al een zeer indrukwekkend staaltje techniek:

Volgens Nanolux zal een commerciële versie van het prototype eind dit jaar op de markt komen.

Hieronder een andere (Japanse) video. In de video wordt het haar van de presentator in groen getoond, maar Kim, het hoofd van Nanolux verteld dat daar nog aan gewerkt wordt:

2 Comments

 1. johney

  2 maart 2012 at 2:20 am

  leuk die video,s maar bij de twede video versta ik er geen ene meter van,t,is vooral ook jammer dat de twede video on z,n minst geen engelsche ondertiteling heeft want ik ben zo verdomd nieuwschierig wat er nou allemaal gezegd en geschreven word.
  1 het is mogelijk dat deze camera gebruik maakt van monochrome ir licht maat dat speciale algoritms het de grijswaarde omrekenen naar de juiste kleur met daarbij herkenning van objecten.
  2 of het is mogelijk dat deze camera gebruik maakt van zeer gevoelige kleuren ir licht en kleuren ir licht versterker met daarbij de algoritms voor herkenning van objecten, versterking en correctie van kleuren etc,,,
  ik weet het niet.
  ik kan alleen maar speculeren.
  het eerste zal toch interesanter zijn omdat dan hiermee alle ook bestaande infrarood en zelfs zwart/wit beeld materialen automatisch omgezet kunnen worden naar kleur, en dat zal geweldig zijn!!!

 2. Johannes

  11 september 2016 at 8:44 pm

  De rede dat in het 2de video het haat van die blonde dame groen is in het donker,heeft niet te maken met verkeerde inkleuring,maar met het feit dat het image fusion systeem de constante wellicht waperende haren van die blonde simpelweg NIET kan matchen met de kleuren beelden ervan,geen wonder dan ook dat haar haren groen zijn in het donker.
  Maar ook dan ben je technisch nog steeds afhankelijk van zichtbaar licht,dat is flauwekul omdat je dan in 100% duisternis toch geen kleuren meer kunt zien,dus moet de camera toch weer gaan terug schakelen naar monochrome modus.
  Echter,nu anno 2016 is er de auto colorizer van algorithmia die in staat is om grijze beelden ongeocht van gewone of infrarode camera kan inkleuren zolang het object hetkend.,er is dus potentie om deze nieuwe techniek toe te passen in infrarood camera’s voor zelfs kleuren beelden in 100% duisternis,omdat die algorithm kleuren er uit halicuneert.
  Ook deze techniek komt uit japan.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *